Nieuws | Wijnhanden, tabakorie en kiosk De Smörre - Oldenzaal
Drank, wijn, bier en slijterij Drank, wijn, bier en slijterij
 Home   |   Wijn van de Maand   |   Wijntip van de week   |   De weg naar Slijterij 2011   |   Nieuws  |  Over ons   |   Openingstijden   |   Contact

Nieuws

 Reisverslag Chili & Argentinië 2012

Na mijn geweldige reiservaring van vorig jaar in Zuid-Amerika kreeg ik dit jaar weer de kans richting Chili & Argentinië af te reizen. Dit keer bezochten we in Chili het gerenommeerde wijnhuis Viña Montes en in Argentinië bodegas Salentein.

Viña Montes
Zondagmiddag 15 april verzamelden we op de luchthaven Schiphol en reisden af in een gezelschap van 24 mensen. Maandagochtend landde we in de hoofdstad van Chili, Santiago. Na het inchecken bij het hotel maakte we een citytour en belande o.a. in de wijnwinkel van heel Chili genaamd El Mundo del Vino. Een echte aanrader voor de wijnliefhebber. ’s Avonds na het diner ging ik direct richting bed want de volgende ochtend moesten we vroeg opstaan om naar Viña Montes af te reizen. Ik lag nog geen uur te slapen tot ik plotseling werd wakker geschud, een aardbeving. Het schudden hield aan en werd steeds heftiger tot het na ongeveer een minuut gelukkig ophield. De angst zat er goed in, s’ochtends bij het ontbijt stond de televisie op CNN Chili en bleek het inderdaad om een aardbeving te gaan. (6,5 op schaal van Richter) Helaas komt dit vaker voor in Chili maar, gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. 

aankomst vina montes       druiven selecteren montes 

apalta vineyards montes       proeverij montes

Na een busreis van 2,5 uur kwamen we aan in de Apalta vineyards bij Viña Montes. Op het indrukwekkende landgoed kregen we een rondleiding door een van de oprichter van het wijnhuis (Aurelio Montes). Het bijzondere aan Viña Montes is dat het bedrijf volgens de principes van Feng Shui is gebouwd. Hierin speelt zwaartekracht een belangrijke rol.
Na de rondleiding hadden we een proeverij waarin alle toppers werden geopend. Onder andere de Montes Alpha serie en (een van mijn favorieten)  Montes Outer Limits CGM ( Carignan, Grenache & Mourvedere) van hun nieuwe project Outer Limits. Uiteraard kwamen de icoonwijnen Montes Alpha ‘M’, Montes Folly en de Purple Angel ook aan bod.
Na al dat harde werken volgde er een bezoek in de wijngaarden. Hierin werd uitgelegd wat de wijngaarden van Viña Montes bijzonder maakt. De volgende ochtend hebben we de wijngaarden van hun nieuwe project, Zapallar Vineyards, ten noorden van de hoofdstad bezocht.

Bodegas Salentein
Na een korte vlucht over het indrukwekkende Andes gebergte landden we op het vliegveld van Mendoza. Hier werden we opgevangen door de exportmanager van het wijnhuis. Na een citytour en luxe diner terug naar ons hotel want de volgende dag moesten we weer vroeg op richting Bodegas Salentein.
Hier aangekomen werden we verwelkomd door de wijnmaker van El Portillo Gustavo Bauza. Hij nam ons mee de wijngaarden in (echt bizar groot). Daarna een rondleiding door het wijnbedrijf waar we enkele fustmonsters van El Portillo en Salentein te proeven kregen. Vervolgens een proeverij met alle wijnen van Salentein. Met als sluitstuk hun nieuwe (zoete) Single Vineyard Late Harvest. (aanrader). In deze wijngaarden wordt de positieve schimmel genaamd botrytis cinerea (door middel van water vernevelen) opgewekt. Normaal gebeurt deze ‘schimmelopwekking’ alleen natuurlijk (mist) maar dat de natuur en techniek goed samengaan blijkt hier maar weer eens.
wijngaarden salentein